Welke vorm van slaapkamer raamdecoratie kies ik?

Kun je niet wachten tot je eindelijk kunt genieten van een ongestoorde nachtrust? Je wil immers niet gestoord worden door de lichtinval die veroorzaakt wordt door zonlicht of licht van lantaarnpalen. Een donkere kamer biedt een grote garantie op een goede nachtrust.

Raamdecoratie op maat speelt een belangrijke rol bij een goede nachtrust. Hiermee blokkeer je immers het licht van buitenaf. Wij leggen je graag uit wat geschikte raamdecoratie is voor de slaapkamer.

Verduisterende raamdecoratie voor de slaapkamer

In de slaapkamer willen we zo weinig mogelijk licht van buitenaf hebben. Het liefst moet het helemaal donker zijn, om zo een optimale nachtrust te behalen. In de slaapkamer van jou of die van de kleine wil je verduisterende raambekleding kiezen, zoals verduisterende rolgordijnen of verduisterende gordijnen in de slaapkamer.

In dit artikel delen we de verschillende opties uit het assortiment van Rolgordijnwinkel.nl én welke optie het beste verduisterd.

Optie 1: Verduisterend rolgordijn op maat

De meest vanzelfsprekende vorm van raamdecoratie die geschikt is voor in de slaapkamer is een verduisterend rolgordijn op maat. De stof zelf is namelijk 100% verduisterend. Dat betekent dat al het natuurlijke licht van buitenaf geblokkeerd kan worden.

Er zal echter altijd wel wat licht binnenkomen door de kleine kieren tussen de wand en de zijkant van de rolgordijnstof. Om het rolgordijn op te hangen, is er ruimte nodig voor de montagesteunen. Hierdoor ontstaan lichtkieren. Als de situatie het toelaat, raden we je daarom altijd aan om de rolgordijnen op de dag te plaatsen. Hierbij kun je zelf de overlap van de verduisterende stof op de muren bepalen. Plaats je een verduisterend rolgordijn tussen twee muren? Dan zul je altijd kleine lichtkieren houden.

Raamdecoratie in de slaapkamer
Een verduisterend rolgordijn in de slaapkamer.

Optie 2: Verduisterend duorolgordijn op maat

Liever geen standaard verduisterend rolgordijn? Dan hebben we nog een optie die vrijwel geheel verduisterend is. Namelijk een verduisterend duorolgordijn (ook wel roljaloezie genoemd)! Deze raamdecoratie bestaat uit twee lagen stof, gemaakt van verduisterende stof.

Zet je de transparante banen tegenover elkaar, dan komt er licht binnen. Zet je een transparante baan tegenover een gesloten baan , dan zal het donker zijn in de ruimte. De stof die geweven is op de gesloten baan is een 100% verduisterende stof. Omdat deze vorm van raamdecoratie bestaat uit twee lagen stof, kan er minimaal licht door de kieren komen. Een verduisterend duorolgordijn zal altijd worden gefabriceerd met een verduisterende onderlat. waarbij de stoffen nagenoeg tegen elkaar aan de onderlat uit komen.

Raamdecoratie in de slaapkamer
Verduisterend duorolgordijn in de slaapkamer.

Optie 3: Verduisterende Duette® gordijnen in de slaapkamer

Duette® gordijnen bestaan uit twee stoflagen. Deze vorm van raamdecoratie is verkrijgbaar in lichtdoorlatende en verduisterende stof. Bij de verduisterende stof wordt een speciale coating toegepast, waardoor natuurlijk licht volledig geblokkeerd wordt.

Het fijne aan Duette® gordijnen in verduisterende stoffen is dat er geen ruimte nodig is voor de bedieningskoorden of handgrepen (in geval van top down bottom up bediening). Je hebt hier dus geen last van lichtkieren en ongewenste lichtinval in de slaapkamer. En dankzij de dubbele stoflaag is kent vorm van raamdecoratie ook een hoge isolerende werking. Dat levert een aangename temperatuur op, wat bijdraagt aan een fijne nachtrust.

Optie 4: Jaloezieën op maat

Deze optie is voor diegene die niet veel last heeft van een beetje licht in de slaapkamer. Houten of aluminium jaloezieën kunnen geplaatst worden in de slaapkamer. Deze zijn alleen niet volledig verduisterend. Ook als de houten of aluminium jaloezieën helemaal gesloten zijn. Wil je toch graag jaloezieën in de slaapkamer? Dan kan je het nog verduisterend maken door te werken met verduisterende gordijnen, zoals overgordijnen of dim-out gordijnen.

Het fijne aan de combinatie van twee soorten raamdecoratie in de slaapkamer is de mate van privacy die je hebt als je je gordijnen opent. Bij een standaard rolgordijn is open ook echt open en dicht ook echt dicht. Daardoor heb je de keuze voor lichtinval óf privacy. Bij duo rolgordijnen of jaloezieën en gordijnen geniet je van lichtinval en privacy, ook als je je raamdecoratie deels open hebt staan.

Raamdecoratie in de slaapkamer
Houten jaloezieën in de slaapkamer.

Ben je benieuwd naar de juiste raamdecoratie om een donkere slaapkamer te creëren én wat extra sfeer toe te voegen? Vraag dan gratis kleurstalen aan via onze website. Hiermee kun je de kleuren voor raambekleding thuis bekijken en zo kijken wat perfect past bij jouw type raam en inrichting van je slaapkamer.


Voor meer inspiratie en gerelateerde raamdecoratie artikelen, bekijk de volgende: