Ruimte optisch groter laten lijken met deze tips

Het is de droom van iedere woonliefhebber: een groot huis. Jammer genoeg liggen dit soort huizen vaak buiten ons budget. Maar waarom verhuizen naar een groter huis als je jouw woning optisch groter kan laten lijken? Met deze tips gaat dat je zeker lukken!

Woning optisch groter:  tips

Bij het opstellen van deze tips hebben we gekeken naar budgetproof tips die je vandaag nog kan realiseren, maar ook naar tips die wat meer geld kosten en dus wat meer tijd kosten. Ben je er klaar voor?

Tip 1: Spiegels in huis

Spiegels kunnen een ruimte niet alleen groter laten ogen, maar ook een stuk langer! Momenteel zijn ronde spiegels erg populair, maar als je je woning echt optisch groter wil laten lijken is een rechthoekige spiegel het antwoord op je vragen. Durf groot te denken (letterlijk) en kies voor een lange spiegel. Dat kan in de woonkamer, slaapkamer en zelfs in de badkamer.

spiegel interieur

Omdat wij vaak wat voorzichtig zijn, kiezen we vaak voor een te kleine spiegel om een mooi resultaat te creëren. Kijk eerst eens naar de ruimte die je in huis hebt. Bij een plafond van zo’n 250cm hoog is een spiegel van 2 meter heel geschikt. Laat je dus niet afleiden door spiegels van 1,5 meter die er mooi uitzien in de winkel. In jouw interieur gaat het er namelijk heel anders uitzien! Oh, en zorg dat de rand rondom de spiegel niet te dik wordt, omdat dit het effect ook weer kan verstoren.

Tip 2: Raamdecoratie om wanden optisch langer te laten lijken

Naast spiegels doen raamdecoratie op maat ook wonderen. We gaan vaak voor rolgordijnen op maat, omdat dat zowel praktsich als basic is. En natuurlijk is er niets mis met basics, maar durf eens verder te kijken! Verticale lamellen zorgen er bijvoorbeeld voor dat een wand een stuk hoger lijkt.

lamellen op maat

Hetzelfde geldt voor overgordijnen. Ze kunnen de ruimte optisch groter laten lijken, mits je ze goed opmeet en plaatst natuurlijk. Wat veel mensen doen, is ze op dezelfde hoogte als de ramen laten plaatsen. We laten je hier twee voorbeelden zien van hoe het wel en juist niet moet.

Op de eerste afbeelding zie je dat de gordijnen net wat boven de grond hangen, zodat het direct luchtig oogt (naar onze smaak mogen ze zelfs nog wat lager komen te hangen). Op de tweede afbeelding zie je dat de gordijnen niet aan het plafond zijn bevestigd, maar juist op dezelfde hoogte als de ramen. Dit lijkt logisch, maar laat de ruimte direct kleiner ogen. Door ze aan het plafond op te hangen, lijkt het niet alleen groter maar ook meer in balans. Kies voor een ‘lichte’ stof (lichtdoorlatend). Wil je wel een verduisterend effect? Ga dan voor een verduisterend rolgordijn als basis.

Optisch groter maken van ruimte

Tip 3: De muren verven of behangen?

Tip 3 draait om de juiste balans in het interieur vinden door de basis goed in te richten. Het industriële interieur met daarbij grijze muren is nu erg populair, maar is dat wel zo’n goede keuze? Op de bovenstaande foto zie je dat er een groot contrast is tussen de muren en het plafond is ontstaan. Door dat grote contrast lijkt de ruimte ‘lager’ dan het in werkelijkheid is. Ga dus voor neutrale tinten, zoals beige of lichtgrijs, om zo voor minimaal contrast te zorgen.

Wil je liever behangen? Kijk dan eens naar een behang met patroon die de hoogte inwerkt, in plaats van de breedte. De ‘hout’-look is binnen de behangsoorten een grote hit. Niet alleen doordat het direct warmte toevoegt aan het interieur, maar ook doordat de verticale stroken direct voor een groter ogende ruimte zorgen. Zorg er dan voor dat de stroken niet te smal zijn, omdat dit weer voor een smaller ogende ruimte kan zorgen.

kleuren optisch groter

Niet iedereen beschikt over een grote ruimte. Zo zijn er in grote steden als Amsterdam geen zeeën aan ruimtes in appartementen. Om u te helpen met het leuk, maar ook efficiënt inrichten van een interieur, hebben wij een aantal tips opgesteld. En wat inspiratiefoto’s mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Benieuwd hoe u een kleine ruimte optimaal kunt benutten? Lees dan snel verder.

Vermijd donkere kleuren

Donkere kleuren laten een ruimte kleiner ogen. Bij een grote ruimte is dit goed toe te passen, maar bij een kleine ruimte is het geen aanrader. Ga juist voor een licht kleurenpalet met kleuren zoals wit en beige. Deze kleuren zorgen ervoor dat de ruimte groter en luchtig(er) oogt. Ook de kleur van de vloer doet een hoop voor de ruimte. Kies daarom ook hier voor een lichte kleur, zodat de muren en vloer samen voor een mooi geheel zorgen.

Hierbij is ook lichtinval heel belangrijk. Met 50mm aluminium jaloezieën creëert u een mooie lichtinval en kunt u eenvoudig je privacy bepalen. De grote lamelbreedte maken uw ruimte, in tegenstelling tot wat velen denken, juist groter!

Kleine ruimtes licht

Lichte tinten in het interieur. Bron: Woonblog

Opbergruimte zonder ruimte te verliezen

In een kleine ruimte is het belangrijk om niet alles vol te zetten. Het is natuurlijk erg lastig, want waar moet u al uw spullen kwijt? U  kunt ook opbergruimte creëren zonder kostbare ruimte in uw interieur te verliezen. Wat dacht u van een slaapbank? Of een bank met inlaadruimte? Er zijn genoeg ideeën te bedenken waarbij u de bank multifunctioneel kunt maken. Zo kunt u kussens en kleden, maar ook items als fotoboeken in de laadruimte kwijt.

Kleine ruimte optimaal benutten

Opbergruimte in een bank. Bron foto 1: Pinterest Bron foto 2: Pronto Wonen

Less is more in een kleine ruimte

‘Less is more’ is niets nieuws. Hoe rommeliger de ruimte is, hoe kleiner deze oogt. Zorg dus dat het ten eerste is opgeruimd in huis. Daarnaast geldt dat minder meubels beter is. Wees niet bang om te kiezen voor relatief grote meubels. Een paar grote meubels staan beter in een ruimte dan veel kleine meubels. Het oogt tevens veel rustiger. Ditzelfde geldt voor accessoires in de muur. Eén foto of schilderij is beter dan een aantal kleine naast elkaar. Het tweede kan namelijk voor onrust en rommel zorgen, wat resulteert in een kleiner ogende ruimte.

Kleine ruimte optimaal benutten

Grote meubels zorgen voor een groot ogender effect. Bron: Showhome


Voor meer inspiratie en gerelateerde interieur artikelen, bekijk deze: