Rolgordijn opmeten: Hoe moet ik dit doen?

Veel mensen denken dat het opmeten van een rolgordijn op maat een hele klus is, maar dat is totaal niet zo! Ook jij kunt de juiste maten voor je nieuwe rolgordijn op maat opnemen. Wij delen tips met je, zodat ook jij alles rondom het rolgordijn opmeten onder de knie krijgt!

Rolgordijn opmeten: Wat heb je nodig?

Voor we echt gaan beginnen met het opmeten van je nieuwe rolgordijn, zijn er een aantal dingen die je nodig hebt:

  • Een rolmaat, meetlat of laser afstandmeter;
  • Een pen of potlood,
  • Papier (om de maten op te schrijven).

Rolgordijn op maat opmeten

Er is een aantal factoren waar je rekening mee moet houden tijdens het opmeten van een rolgordijn of duo rolgordijn op maat. Hoe wil je je raamdecoratie monteren? Zijn er obstakels (zoals een deurklink) waar je op moet letten?

Voordat je begint: Let op! Een muur of kozijn loopt niet altijd waterpas. Wij adviseren je om op meerdere plekken te meten. Neem in geval bij verschil in de maten altijd de kleinst of grootst gemeten breedte.

1. Montage: hang ik mijn rolgordijn in de dag of op de dag?

Bij het monteren van rolgordijnen spreken we van montage in de dag of montage op de dag. In de dag betekent dat het rolgordijn in het kozijn, dus tussen de muur of tegen het plafond, wordt gemonteerd. Op de dag betekent dat het rolgordijn op het kozijn of de muur wordt geplaatst.

Rolgordijn opmeten voor montage in de dag

Meet de breedte tussen het raamkozijn of de muur. Doe dit het liefst een aantal keer om te controleren of er een verschil in breede aanwezig is. Voor eventuele speling adviseren wij je om de breedte te verminderen met 0,3 centimeter. Daarna meet je de gewenste hoogte van het rolgordijn op. Op de afbeelding links onder deze tekst zie je montage in de dag.

Opmeten in de dag Opmeten op de dag

Rolgordijn opmeten voor montage op de dag

Ook hierbij meet je eerst de breedte op. Wij adviseren je om 3,5 centimeter bij de breedte op te tellen in verband met de nodige overlapping op de muren. Daarna meet je de gewenste hoogte weer op. Op de afbeelding rechts boven deze tekst zie je de montage op de dag.

2. Heb je te maken met obstakels bij het opmeten van rolgordijnen?

Voor een standaard raam ben je snel klaar. Maar wat als je te maken hebt met obstakelss? Met obstakels bedoelen we deurklinken, de draairichting van het raam of dievenklauwen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden tijdens het opmeten van rolgordijnen.

Om ervoor te zorgen dat de functionaliteit van het rolgordijn hier niet aan ten onder gaat, adviseren wij je om het rolgordijn op de dag te monteren. Twijfel je? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag bij het opmeten van je rolgordijn!

3. Meetinstructie van rolgordijnen bij de hand

Het is wel zo prettig om een meetinstructie bij de hand te hebben. Als je kleurstalen hebt aangevraagd, is er altijd een meetinstructie toegevoegd. Nog geen kleurstalen aangevraagd? De meetinstructies zijn ook op onze website te vinden!

Neem bij twijfel contact met ons op!

Zijn er nog steeds onduidelijkheden wat betreft het opmeten van nieuwe rolgordijnen? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je namelijk graag bij het opmeten. Je kunt ook een foto maken van je raam of ramen maken en deze naar onze klantenservice mailen, zodat zij een goed beeld hebben van de situatie en gelijk met je mee kunnen denken.


Voor meer inspiratie en gerelateerde rolgordijn artikelen, lees deze: