Schoonmaken jaloezieen: handige tips

Houten jaloezieën en aluminium jaloezieën zijn echte parels voor het oog en maken je interieur echt compleet. De sfeer, de warmte.. Ze passen binnen vrijwel elk interieur én zijn budgetproof. Het enige nadeel voor velen: het schoonmaken. Jaloezieën zijn echte stofvangers.

Het lijkt altijd zo’n grote klus, het schoonmaken van jaloezieën.. We schuiven het maar vooruit. Onder het mom “komt later wel”, komt het schoonmaken van jaloezieën er pas van als het echt niet meer kan. Als de horizontale lamellen bedolven zijn onder het stof. Gelukkig is het tegenwoordig ontzettend makkelijk om je jaloezieën schoon te maken. Wij laten je zien hoe je aluminium en houten jaloezieën schoonmaakt en weer zo goed als nieuw kunt maken!

Schoonmaken van jaloezieën is kinderspel!

Jaloezieën vangen veel stof op, wat blijft liggen op de lamellen. Er zijn verschillende mogelijkheden om jaloezieën schoon te maken. Wij hebben een lijstje voor je gemaakt.

  • Pak er een stofdoek of swiffer bij. Sluit je jaloezieën, zodat de lamellen elkaar overlappen. Vervolgens kun je er met je stofdoek, swiffer of plumeau langs om het stof te verwijderen.
  • Haal een oude sok uit de kast en vouw deze om je hand. Vervolgens kun je elke lamel apart afnemen. Doordat je de lamel vast kunt pakken, pak je het stof extra goed mee.
  • Sinds enige tijd zijn er ook speciale jaloezieënborstels. Deze borstel heeft een aantal stoffen uiteindes waarbij je een paar jaloezieën tegelijk kunt stoffen. Zo is de klus nog sneller geklaard!
  • Een laatste optie is allesreinigier. Spuit dit niet direct op de jaloezieën, maar spuit de allesreiniger op een doek en haal dit vervolgens over de jaloezieën heen. Dit werkt het makkelijkst als je de jaloezie in gesloten toestand houdt.
Schoon jaloezieën op maat rolgordijnwinkel.nl

Jaloezieën op maat schoonmaken. Bron foto 1: Timtao Bron foto 2: Pinterest

Jaloezieën schoonmaken? Hier moet je goed op letten!

Bij het schoonmaken van jaloezieën (of een andere vorm van raamdecoratie) is het goed om te onthouden dat raamdecoratie kwetsbaar is. Aluminium jaloezieën zijn snel te buigen, waardoor er een knik in de lamel ontstaat. Ook bij ladderkoord of ladderband is het opletten geblazen. Wees dus extra voorzichtig bij het afstoffen tussen en achter het ladderkoord- en band. Als je er delicaat mee omgaat, kan er eigenlijk niets mis gaan.

Do’s voor schoonmaken jaloezieen:

  • Stof verwijderen met een stofdoek, swiffer, plumeau of sok;
  • Stof verwijderen met speciale jaloezieënborstel;
  • Reinigen met allesreiniger (op een stofdoek sprayen).

Don’ts voor schoonmaken jaloezieen :

  • Allesreiniger direct op de jaloezieën sprayen;
  • Jaloezieën in bad laten weken;
  • Jaloezieën met een hogedrukspuit schoonmaken.

Voor meer inspiratie en gerelateerde jaloezie artikelen, lees deze: