Energierekening omlaag met raamdecoratie op maat?!

De herfst is just around the corner en de temperaturen dalen langzaam maar zeker. Binnen maken we het weer knus met kleedjes, kaarsen en de verwarming wordt ‘s avonds ook weer wat warmer gezet. In de herfst en winter is de energierekening niet iets waar we graag naar uitkijken. Wij geven je een aantal tips zodat je jouw energierekening kan verlagen. En dat met raamdecoratie!

Isolerende werking van raamdecoratie

Veel mensen weten het nog niet, maar raamdecoratie op maat heeft een isolerende werking. Normaliter verlies je namelijk zo’n 20 tot 30% aan warmte via de ramen. Je moet raamdecoratie eigenlijk zien als een tweede laag (of derde laag voor diegene met dubbel glas) op je raam.

Door de extra laag kan de warmte in de winter niet naar buiten en in de zomer niet naar binnen. Er zijn veel verschillende vormen van raamdecoratie en de isolerende werking verschilt daarbij. Wij zetten de meest isolerende vormen van raamdecoratie voor je op een rijtje.

Duette® gordijnen

Stipt op nummer één staan DUETTE gordijnen. Een DUETTE gordijn bestaat uit twee lagen stof. Daardoor wordt de kenmerkende honingraat aan de zijkant ook gevormd. Tussen deze twee lagen blijft lucht hangen. En die lucht zorgt ervoor dat je straks minder hard hoeft te stoken, want door deze lucht kan de warmte die je stookt moeilijker ontsnappen via het raam.

De isolerende werking werkt het beste als het gordijn ‘gesloten’ is, dus wanneer het een groot deel van je raam bedekt. Hoe minder ‘kaal’ glas je ziet, hoe beter want zo verlies je minder warmte via de ramen.

Duette licht grijs woonkamer

Houten jaloezieën

Op nummer twee vinden we de houten jaloezieën. Doordat houten jaloezieën vaak over de gehele lengte van het raam gehangen worden, kan de warmte al wat lastiger ontsnappen via het raam. En als je de houten jaloezieën sluit, houdt je de warmte binnen. Zo hoef je minder (hard) te stoken en dat ga je zeker weten terug zien op je energierekening. Natuurlijk zijn er ook nog andere energie acties om de kosten te drukken. Scroll daarom ook nog even verder voor wat handige tips!

Houten jaloezieën ladderband wit in woonkamer

Tips om energie te besparen

  • Steek kaarsen aan in huis. Het is niet alleen heel sfeervol, maar het laten branden van kaarsen zorgt natuurlijk ook voor extra warmte in huis.
  • Er zijn veel onderzoeken gedaan op de invloed van licht. Koel licht zorgt ervoor dat we een ruimte kouder ervaren, warm licht zorgt ervoor dat we de ruimte als warmer ervaren. Zorg dan wel dat je investeert in energiezuinige lampen!
  • Veel oude huizen hebben last van tocht. Koop tochtkussens, plaats tochtstrips en kijk naar andere mogelijkheden om de tocht tegen te gaan. Alle kleine beetjes helpen.