Zelfgemaakte lekkernij voor pakjesavond

Pepernoten met of zonder chocolade, schuimpjes en koekjes kopen is makkelijk en goedkoop. Maar hoe leuk is het om dat zelf te maken? En dan zonder pakjes en zakjes, natuurlijk. Deze drie recepten maken jouw pakjesavond extra leuk en lekker! 

Overheerlijke speculaasjes

We beginnen met de benodigdheden (zonder bakpakketten!): 300 gram bloem (gezeefd), zout, huishoudfolie, 150 gram koude boter (in stukjes), 150 gram bruine basterdsuiker, 2 eetlepels speculaaskruiden, koekvormen (poppetjes) 1 pakje prinsessenglazuur, 1 pakje gebaksglazuur en 1 pakje chocoladeglazuur.

Zo ga je te werk

Kneed de boter, de bloem, de basterdsuiker, speculaaskruiden, 2 eetlepels water en een theelepel zout tot een mooi geheel. Wikkel dit in wat huishoudfolie en laat dit vervolgens een uurtje in de koelkast staan. Na 50 minuten verwarm je de oven voor op 175 °C, zodat deze op temperatuur is als het deeg uit de koelkast gehaald kan worden. Bestuif je aanrecht met wat bloem en rol het deeg vervolgens tot een centimeter dik uit. Snijd met de koekvormen de poppetjes eruit. Snij voor de pieten nog een muts en voor Sinterklaas een mijter uit het overgebleven deeg. Leg ze vervolgens op een bakplaat bekleed met bakpapier en ze kunnen de oven in! Haal ze na 10-15 minuten weer uit de oven en laat ze afkoelen. En dat was het!

Zelfgemaakte snacks pakjesavond Rolgordijnwinkel.nl

Speculaaspoppen. Bron: Albert Heijn

Knapperige pepernoten

Wat heb je nodig: 300 gram zelfrijzend bakmeel, 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden, 1/2 eetlepel zout, 200 gram keukenstroop, 100 gram koude boter, bakpapier en huishoudfolie.

Zo ga je te werk

Zeef het bakmeel en de koek- en speculaaskruiden in een kom. Voeg daarna de zout, de stroop en de boter toe en kneed dit samen tot een mooi geheel. Verpak dit vervolgens in huishoudfolie en leg dit een half uur in de koelkast. Zet na 20 à 25 minuten de oven aan en warm deze voor op 170 °C. Snijd het deeg vervolgens in vier gelijke stukken. Vorm hier vervolgens rolletjes van circa 1 centimeter van. Vorm balletjes van de plakjes deeg en leeg deze op de met bakpapier beklede ovenplaat. Bak ze tot ongeveer 15 minuten mooi bruin. Laat ze vervolgens een tijdje afkoelen. That’s it! Je eigen pepernoten zonder pakjes en zakjes!

Kruidnoten Rolgordijnwinkel.nl

Knapperige kruidnoten. Bron: Albert Heijn

Kruidkoekmuffins om je vingers bij af te likken

Wat heb je nodig: 300 gram bloem (gezeefd), 1 zakje bakpoeder, 175 gram donkere basterdsuiker, 2 eetlepels koekkruiden, 75 gram boter, 5 eetlepels stroop, 1 ei (losgeklopt), 200ml halfvolle melk en muffinvormpjes.

Zo ga je te werk

Verwarm als eerste de oven voor op 175 °C. Meng de bloem met het bakpoeder, de basterdsuiker, koekkruiden en een mespunt zout. Smelt vervolgens de boter en de stroop in de magnetron voor 20 seconden. Voeg een losgeklopt ei en de melk toe aan het botermengsel. Mix het botermengsel met het bloem en klop dit snel op. Enkele klontjes zijn hierbij geen probleem. Schep het beslag vervolgens in de muffinvormpjes en bak ze 20 tot 25 minuten in de oven. Laat ze een kwartiertje afkoelen voordat je ze uit de vormpjes haalt. En ook deze lekkernij is klaar om je vingers bij af te likken op pakjesavond!

Kruidkoek muffins Rolgordijnwinkel.nl

Heerlijke muffins voor pakjesavond. Bron: Albert Heijn