4 tips voor een fijne studeerplek

Mocht het je ontgaan zijn: de eindexamens voor de middelbare scholen zijn inmiddels weer begonnen. Het eerste tijdvak is in volle gang en de studieboeken, post-its, pennen en schriften zijn niet aan te slepen. Hoe kan jij je kind zo goed mogelijk ondersteunen tijdens deze periode? Wij geven je 5 handige tips!

Zo min mogelijk afleiding

Afleiding is funest in deze paar weken. Je zoon of dochter moet in alle rust kunnen werken en niet constant afgeleid worden door de hond, binnenkomende WhatsAppjes, dingen die buiten gebeuren of jij die als nieuwsgierige ouder komt vragen hoe het gaat. Creëer een werkplek of studeerplek zodat je kind zich volledig kan focussen op het leren.

Sluit de lichtdoorlatende rolgordijnen (er komt nog voldoende licht binnen, maar je wordt minder snel afgeleid), doe deuren dicht en zorg dat water en de nodige snacks binnen handbereik liggen. De mobiel op vliegtuigstand zetten is overigens ook geen overbodige luxe.

Functionele ruimte

De laptop is een van onze meest gebruikte apparaten bij het leren. Zo zoeken studenten examens van vorige jaren op of pakken ze er een proefexamen voor dit jaar bij. Zet juist daarom niet een bureau op een willekeurige plek neer. Vaak vergeten we namelijk dat mogelijk geen stopcontact zit. Natuurlijk kan je werken met verlengsnoeren, maar maak het makkelijk voor jezelf. En heb je een internetkabel nodig? Zoek dan waar de aansluiting oorspronkelijk zat, zodat je in deze buurt je bureau in kan richten.

Goed meubilair

Of je nu studeert of al werkt, we zijn ontzettend goed in het onderschatten van goed meubilair. Je zit een groot gedeelte van de dag, dus een bureaustoel die zorgt voor een slechte houding is niet aan te raden. En een bureau dat net te hoog of te laag is, doet ook geen wonderen voor je rug, schouders en nek.

Daarnaast zijn er ook veel verhogingen of houders voor laptops te vinden. Dit zorgt ervoor dat het scherm op ooghoogte zit, waardoor je geen verkeerde houding aanneemt. Zorg er dan wel voor dat je een extern toetsenbord en een aparte muis hebt.

De nodige pauzes nemen

Er zijn veel verschillende onderzoeken gedaan naar de productiviteit van de mens. Zo laten verschillende onderzoeken zien dat het aan te raden om de 50/10-regel te hanteren. Hierbij werk je 50 minuten lang zonder afleiding en heb je na deze 50 minuten 10 minuten pauze. Je hersenen kunnen namelijk niet langer dan 50 minuten focussen op één taak. Die 10 minuten pauze is overigens perfect om even wat frisse lucht te pakken (óók goed voor de hersenen), even een bezoekje te brengen aan het toilet, je waterfles te vullen en even snel te checken hoe je klasgenoten ervoor staan.

Deze regel hoeft natuurlijk niet voor iedereen te werken, want iedereen leert of werkt op zijn of haar eigen manier. Kan jij je 30 minuten op één taak concentreren? Neem dan na elk half uur een korte break, om je mentaal weer voor te bereiden op je nieuwe taak! Zorg dat je in die 30 minuten niet gestoord kan worden, om zo de beste resultaten te halen.